Samen komen we er wel uit

Omgaan met buren tijdens coronamaatregelen

We leven in bijzondere tijden door de maatregelen rondom corona. Het normale leven staat stil, bijna iedereen is veel meer in huis. Er is onzekerheid en soms ook angst. Tegelijkertijd brengt deze tijd ook saamhorigheid. Conflicten worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Buren doen boodschappen voor elkaar, initiatieven ontstaan om de kwetsbaren te helpen. Maar soms lukt dat even niet. We begrijpen dat juist nu burenoverlast extra vervelend is. Je hoort en ziet elkaar meer dan in normale tijden en je kunt misschien minder verdragen van elkaar. Daarom hebben we wat tips:

• Als je weet dat je een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje). En houd rekening met thuiswerkende buren.

• Besef dat dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor buren net zo hard te horen zijn. Hou hier rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap en met deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.

• Als je boos bent of geïrriteerd raakt, nemen emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot je rustig bent voordat je buren aanspreekt, dan komt de boodschap beter over. Blijf vriendelijk. Boosheid roept boosheid op en brengt je niet verder.

• In deze situatie is persoonlijk aanspreken van je buren lastiger. Je kunt in ieder geval je telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen als je overlast ervaart.

Kom je er niet uit met de buren? Buurtbemiddeling kan helpen. In deze tijd is het voeren van bemiddelingsgesprekken wat moeilijker. Buurtbemiddeling is wel geopend voor een telefonisch advies, voor overleg wat jezelf en wij zouden kunnen doen of als je je verhaal kwijt wilt.  Je kunt tijdens kantoortijden van maandag tot en met donderdag bellen (605385) of mailen (info@buurtbemiddelingdeventer.nl). Kijk ook www.problemenmetjeburen.nl.  

Ruzie over stankoverlast bij de buren? Door bemiddeling liep het bij Ozkan en Pinar niet uit de hand

Het TV-programma EenVandaag besteedde in hun uitzending van 7 september aandacht aan Buurtbemiddeling. Het programma geeft een boeiend kijke in de wereld van Buurtbemiddeling. Buren vertellen hun verhaal én bente Londen van Beter Buren geeft tips hoe je burenruzies kunt voorkomen.

De interviews zijn terug te lezen via onderstaande links:

 

‘Een burenruzie kan je tot wanhoop drijven’

Bureaus voor buurtbemiddeling komen om in de burenruzies. In het Oosten groeit het aantal meldingen snel, waardoor tekorten dreigen. En dat is een probleem, want: ,,Een burenruzie moet je snel aanpakken anders escaleert de boel." 

Stentor 6 mei 2019 - Paolo Laconi.

Het hele artikel is te lezen op https://www.destentor.nl/zwolle/een-burenruzie-kan-je-tot-wanhoop-drijven~adcfe22e/

 

 

 

"Overlast? Wacht niet te lang en stap op uw buren af."

"Buurtbemiddeling gaat stap voor stap en niet sneller of verder dan u zelf wilt."

Buurtbemiddeling Deventer is een initiatief van:

Buurtbemiddeling Deventer wordt uitgevoerd door Raster Welzijn. Raster Welzijn is een non-profit organisatie uit Deventer.

Het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) helpt buurtbemiddelingsorganisaties bij het opzetten en uitvoeren van Buurtbemiddeling en bewaakt de kwaliteit van Buurtbemiddeling. 

Buurtbemiddeling Deventer is een door het CCV erkende Buurtbemiddelingsorganisatie.